Bila aku bercerita (macam tajuk novel)

K mari nak story sikit. Saya ni sejak kecik suka membaca..maybe ikut perangai Abah..hihi..so masa dulu saya memang suka ikut abah pegi beli buku. Bila buku saya dah habis baca, saya baca buku abah pulak..tapi biasa la..masa tu saya umur 5 tahun kot, baca buku org dewasa bukan paham sangat..last2 campak jela..hahah

Bila dah masuk sekolah lagi la suka..dekat library tu hampir semua buku cerita saya dah baca especially buku penyiasat. Siri hardy boys, siri salma, kisah 5 penyiasat..sampai berangan jadi penyiasat! Hahahah..

Bila makin besar macam kurang membaca sikit..kalau baca pun novel2 cinta yg buat berangan lebih..hihi..bila kerja lagi la tak sempat..baca blog pun dah tak sempat sangat sekarang..haishh..sedih kan? Saya beli 5 bijik buku 2 bulan lepas, baru siap baca 1..itu tahap malas baca buku sekarang ni -_-" kalo dulu sampai tak tido nak habiskan baca buku..

Satu hari..Abah masuk dalam mimpi..abah suruh baca Quran, surah al-aaraf ayat 23 to be exact. Bangun tido terus baca tafsir ayat tu. Terasa terkena lempang satu kali..kau risau lama tak baca buku tapi tak risau lama tak baca Quran! *insaf* Terus teringat Abah..rindu! Masa kecik kemain rapat dengan Abah..bila besar..makin jauh dengan Abah *nangis* . Sampai termimpi Abah..mesti Abah rindu jugak..

2 weeks later..dalam ujung bulan 3 saya balik kampung..lihat muka Abah yang dah semakin dimamah usia..sayu rasa hati..i love you, abah..walau sejak saya besar dh jarang ucap sayang kat abah..sebab malu kot tak dibiasakan macam tu..biasa cakap kat ummi je..deep down in my heart, i always love them..and i know they love me more..

Ah now! Feeling homesick again..insyaallah, saya akan usahakan selalu balik kampung mulai sekarang. We wont know sampai bila kita dapat bersama mereka..but until then, I want them to be happy..

To all my blog readers yang masih ada ibubapa..hargailah mereka sementara mereka masih ada..buruk baik pun mereka tetap ibubapa kita..bagi mereka yang dah takde ibubapa, doakanlah mereka..insyaallah doa anak yg soleh akan sampai ke sana..

Moral of the story
1) kalau suka membaca, jangan lupa baca Quran jugak dan cuba pahamkan dan praktikkan isi kandungannya
2) buat ibubapa kita happy, jangan ditambah lg susah hati mereka. Cukup la diorang susah hati tak tido malam jaga kita masa bayi dulu
3) ingatkan diri sendiri dulu sebelum ingatkan orang lain

Kbai!


Yours truly,
Ana

P/s: dulu suka jugak baca buku nama-nama pilihan untuk anak dan berangan :p :p :p

Up sket!

Assalamualaikum!! Sorry agak lama menyepi diri kali ni..menyepi dari blog je..kat tempat lain menyepah! LOL

Sekarang dah April..cepatnya masa berlalu. Suku tahun dah berjaya diharungi..alhamdulillah..dalam nak cari kerja baru tu, masih lagi di tempat lama..haha..sabo jela..kalau rezeki memang dah kat situ..memang kat situ la..teringat dulu pun kemain usaha gigih pegi cari kerja..tak dapat2..tiba2, dalam masa yang tak disangka2..dipanggil interview dan dalam masa 2 minggu start keje. Senang je.

Camtu la dalam rezeki2 yang lain..kita memang usaha..tapi kalau Allah kata belum tiba masanya, takkan dapat apa yang kita mahu..tapi bila tiba masanya..akan dapat apa yang kita mau..mungkin dapat yg lebih baik dari yang kita mahu..have faith and keep believing! Allah maha bijaksana..Dia sebaik-baik perancang :)

Cuma jangan putus asa untuk berusaha..dont judge other people..lain orang lain cara usahanya..doakan usaha saya, usaha awak, usaha kita semua diberkati dan insyaallah 1 hari akan dapat manfaat dari usaha2 yang kita buat tu. Sementara tu, hargai kehidupan yg kita ada.

Tu dia kalau dah start membebel..hehe...

Kalau sesiapa ada masa terluang dan suka membaca..saya recommend buku ni : Mudahnya menjemput rezeki.

( Sorry tak dapat nak upload gambar buku, something wrong with the apps T___T )

So, enjoy your weekends my blog readers!! *hugs & kisses*


Yours truly,
Ana

#prayforMH370

Semua orang concern pasal missing airplane MH370 sabtu lepas..bagus, menunjukkan kita masyarakat yg prihatin..

Tapi tak perlu terlebih concern sampai nak jadi penyiasat pulak..tak perlu nak speku lebih..tak perlu nak tuding jari..I believe the authorities know what they are doing..let the experts do their job! Please..

What we can do is pray for their safety and give support to the family involved..kalau kenal la kan..

Deep down in my heart..I still believe they are still alive..

Semoga semuanya berakhir dengan berita gembira..





Yours truly,
Ana